app.product-grid.form-reload

Декинг от масивна дървесина

86 намерени артикула
Категории
Филтър
Филтър
Дължина
мм
мм
Широчина
мм
мм
Дебелина
мм
мм
Вид дървесина
Клас издръжливост
Профил
* Всички цени са с вкл. ДДС

Декинг от масивна дървесина – ХАРАКТЕРИСТИКИ И ПРЕДИМСТВА

декинг от европейска и екзотична дървесина

Екстериорните настилки от дърво набират популярност не само сред любителите на екологични решения. В комбинация с камък, стомана или стъкло те са сред водещите тенденции в съвремнната архитектура. Декингът се вписва перфектно както в минималистичния ландшафтен дизайн, така и в класическите архитектурни решения.

Декингът от европейска дървесина впечатлява със своя неподражаем, живописен рисунък. От своя страна екзотичните видове се отличават с по-изчистени, равномерни повърхности, но с изключителна издръжливост и устойчивост. Дълги години класики като тик и бангкирай бяха почти без конкуренция. Поради влажния, горещ климат тропическите дървесни видове изграждат много плътна структура на влакната и допълнително складират етерични масла и други екстрактни вещества, предпазващи ги от агресивни вредители. Поради тази причина декингът от екзотична дървесина е особено устойчив на атмосферни влияния и нападение от насекоми и гъби.

Тик – Жива легенда

Тaзи азиатска дървесина е сред най-известните и желани видове в световен мащаб. Благодарение на особено високото си съдържание на естествени масла, тикът се е превърнал в златен стандарт за употреба на открито. Освен в градината, той е честа гледка по палубите и в обзавеждането на луксозни яхти. С една дума – класика!

Масарандуба – Стабилност и здравина

Със своята забележителна плътност, здравина и дълготрайност дървесината на масарандубата е родена за външни приложения. Декингът от масарандуба носи особено усещане за стабилност и здравина при стъпване. Освен с физическите си характеристики той грабва окото със своите наситени нюанси на тъмночервеното до кафеникаво-лилавото.

Кумару – Дълготраен чар

Един от най-издръжливите и устойчиви на атмосферни влияния ювноамерикански видове с широко приложение в екстериора. Отличава се с фина, равномерна текстура и приятно гладка повърхност. Декингът от кумару очарова със своите хармонични вълни от тъмни и светли нюанси на шоколадовото, червеникавото и пурпурното.

Ипе – Изразителност и красота

Зад завладяващия блясък на тази южноамериканска звезда се крие един от най-твърдите и устойчиви видове дървесина. Декингът от ипе впечатлява с фина текстура и вариращи от керемиденото до маслиненожълтото нюанси. Стабилната му форма позволява скрит монтаж посредством специално разработените и патентовани скоби Hardwoodclip.

Махагон сапели – Бижуто за двора

Тази благородна африканска дървесина е лесно разпознаваема с своите нежни червеникаво-кафяви нюанси и характерен златист блясък. Гладката ѝ фино-порестата текстура и елегантна, щрихована повърхност превръщат терасите от сапели в истинско бижу. Със завидната си издръжливост и стабилност на формата те носят на собственицте си удоволствие и комфорт в продължение на дълги години.

Сибирска лиственица – Твърда по природа

Тя се слави като най-твърдата и здрава иглолистна дървесина. В суровия климат на сибирската тайга това листопадно дърво расте изключително бавно, което допринася за неговата фина, хомогенна структура. А със своя изразителен фладер, симетрични чепове и светли нюанси декингът от сибирска лиственица внася уют и топлина в околното пространство. В екстремните условия на севера лиственицата натрупва големи количества смола и екстрактни вещества, които я защитават от насекоми и микроорганизми. Благодарение на тях, тя демонстрира особена устойчивост на атмосферни влияния, влага, мухъл гниене и гъбични нападения. Сибирската лиственица е достойна алтернатива на екзотичите видове.

Вакуумно импрегниран бор – Бюджетният лидер

Технологията на вакуумно импрегниране е доказан метод за високоефективна и дълготрайна защита на дървесината от атмосферни влияния, гниене и прояждане от насекоми. Обработката протича в автоклави, където с помощта на хидравлично налягане дървесината се импрегнира в дълбочина с консервант, който впоследствие се свързва трайно с влакната ѝ. С подходящо омасляване така защитените ламели устояват дълги години на капризите на времето. Импрегнираната дървесина се характеризира с приятен зеленикав или кафеникав нюанс и се съчетава тематично с градинската атмосфера. В процеса на стареене зелените нотки отстъпват място на класическите сребристи краски.

Със своя бърз растеж борът е сред най-важните стопански видове в световен мащаб. По природа неговата дървесина е мека и податлива, затова употребата ѝ под формата на декинг изисква специална химическа защита. Освен че ѝ придава приятен зеленикав или кафеникав нюанс, вакуумното импрегниране превръща боровата дървесина в един от най-издръжливите видове – ненадминат по отношение на атрактивната си цена.

избор на правилна дървесина

Определящ индикатор за представянето на масивната дървесина на открито е нейната дълготрайност. Пригодните за излагане на атмосферни влияния дървесни видове се отличават най-вече чрез своята способност да устояват на разрушителни за тях организми и така да запазват дългосрочно стабилност и добър външен вид. По правило за най-дълготрайни при открити приложения се считат екзотични видове, а от местните иглолистни видове – сибирската лиственица. През последните десетилетия с развитието на технологията термодървесината се превърна в тяхна чудесна алтернатива. Дълготрайността на дървесината и дървесните материали е регулирана от Евростандарта EN 350‑2. Той служи за ориентир по отношение на издръжливостта на дървесината при постоянен контакт със земята и/или вода.

НОВИНИ ПО ТЕМАТА

ИМАТЕ ОЩЕ ВЪПРОСИ? СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!

На Ваше разположение сме за всички Ваши въпроси! Използвайте формата за запитване!